Ποδηλατική σύνδεση της πρωτεύουσας

Η Λευκωσία αποκτά σταδιακά το δικό της δίκτυο ποδηλατόδρομων. Το πολυαναμενόμενο έργο σύνδεσης της ανατολικής με τη δυτική πλευρά της πόλης άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να παραληφθεί και επίσημα. Σύντομα αναμένεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του έργου και η ολοκλήρωση των υπόλοιπων φάσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Κινητικότητας Λευκωσίας.

Οι ποδηλατοδρόμοι θα συνδέουν όλα τα πανεπιστήμια της πόλης με το κέντρο της πρωτεύουσας.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπεύθυνος Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας του Υπουργείου Συγκοινωνιών, Μιχάλης Λαμπρινός, η πρώτη φάση του έργου που αφορά την κατασκευή ποδηλατοδρόμων της Λευκωσίας έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα γίνει η παραλαβή της φάσης. Η φάση αυτή καλύπτει την περιοχή από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και φτάνει περίπου μέχρι την αρχή της οδού Βασίλη Μιχαηλίδη στην περιοχή της «Ελαιών».

«Η δεύτερη φάση σχεδιάζεται αυτό το διάστημα», σημείωσε, «και θα συνεχίσει από το σημείο που τελειώνει η πρώτη φάση και θα φτάσει μέχρι τη λεωφόρο Ομήρου στη Λευκωσία και ακολουθεί η τρίτη φάση που θα συνεχιστεί ο ποδηλατόδρομος μέχρι την Πλατεία Σολωμού και ένα κομμάτι θα πάει από την οδό Στασίνου με τη διασταύρωση με την οδό Αντωνίου και Θεοδότου και θα συνεχίσει στη Σαλαμίνος και φτάνει μέχρι το Πανεπιστήμιο Frederick», ανέφερε.

Πέραν βέβαια των πιο πάνω φάσεων, υπάρχουν και κομμάτια των ποδηλατικών διαδρομών που θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο των δύο άλλων έργων. «Μέσα στην ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου, κατά το οποίο θα γίνει κομμάτι της ποδηλατικής διαδρομής στη λεωφόρο Μακαρίου, επίσης στο πλαίσιο της μονοδρόμησης των λεωφόρων Μακαρίου και Καλλιπόλεως, όπου και εκεί υπάρχει κομμάτι της ποδηλατικής όδευσης. Επίσης η ανάπλαση του εξωτερικού τόξου των τειχών και πάλι προβλέπει κομμάτι ποδηλατικής όδευσης. Όλα αυτά προωθούνται για σχεδιασμό και θα είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια», σημείωσε. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη φάση που ολοκληρώθηκε τώρα, τα συμβόλαια υπογράφτηκαν τον Μάιο. «Άρα η κάθε φάση θα χρειαστεί γύρω στους 12 μήνες για ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων. Οπόταν αναμένεται ότι το πολύ σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο των ποδηλατόδρομων», σημείωσε.

Το έργο της ένωσης των πανεπιστημίων της πόλης με το κέντρο της Λευκωσίας, έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από τον άξονα των μεταφορών, της νέας προγραμματικής περιόδου των διαρθρωτικών ταμείων «Ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη». Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης φτάνει τα €5,3 εκατ. και το 80% της υλοποίησης θα γίνει εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων είναι μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις. Το Σχέδιο γίνεται σε συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο έχει και τον ρόλο υλοποίησής του.

Σκοπός των έργων που προβλέπονται από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας είναι η επίτευξη αειφόρου κινητικότητας, με τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, του ποδηλάτου και της διακίνησης με τα πόδια, ως τις καταλληλότερες μορφές μεταφορών για το αστικό περιβάλλον. Όπως προβλέπεται στη μελέτη για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας, προτάσεις όπως δημιουργία λεωφορειολωρίδων, ποδηλατοδιαδρομών και υποδομών για τους πεζούς θα βελτιώσουν άμεσα την αποδοτικότητα του μελλοντικού συστήματος κινητικότητας της πόλης, καθιστώντας το βιώσιμο. Επίσης, λύσεις όπως μονοδρομήσεις, προσφέρουν καλύτερη ροή της κυκλοφορίας, καθώς οι κινήσεις στροφών καθίστανται ευκολότερες και περιορίζεται ο αριθμός εμπλοκών στις διασταυρώσεις.

Το δίκτυο ποδηλατιστών θα εφαρμοστεί σε όλη την πόλη, ως μέρος της προσπάθειας για την προώθηση εναλλακτικών μορφών μεταφοράς. Με τη δημιουργία ποδηλατολωρίδων αλλά και ποδηλατοδρόμων, ενθαρρύνεται η πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο και σε άλλες δραστηριότητες με τη χρήση πράσινων και ήπιων μέσων μετακίνησης. Ολοκληρώνεται έτσι ένα βασικό δίκτυο που θα εφαρμοστεί και θα συνδέει τα πανεπιστήμια της πόλης με το κέντρο της Λευκωσίας και με το υπάρχον δίκτυο κατά μήκος του ποταμού Πεδιαίου. Τόσο το έργο της ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου, το έργο του εξωτερικού και εσωτερικού τόξου, αλλά και η ανάπλαση των Λεωφόρου Μακαρίου, Ευαγόρου και οδού Στασικράτους, αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό στοιχείο ολοκλήρωσης του δικτύου ένωσης των πανεπιστημίων.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

2 thoughts on “Ποδηλατική σύνδεση της πρωτεύουσας

  1. bwb.pp.ua Reply

    I’ve been surfing online greater than 3 hours nowadays, but I by no means discovered any fascinating article
    like yours. It’s beautiful worth sufficient for me. In my opinion, if all
    site owners and bloggers made good content as you probably did, the internet can be much more
    useful than ever before.

Leave a Reply

Your email address will not be published.